מערכת הביופילטר ברמלה

מערכת הביופילטר ברמלה, המתוקנת סמוך לכביש 40 ברמלה, היא פרוייקט ייחודי הבוחן בעונת הגשמים שתי טכנולוגיות לקצירת מי נגר עירוני מצירי תנועה מרכזיים והחדרתם למי התהום. המתקן ברמלה ממוקם ממש בכניסה לעיר, לאורך הכביש הבין-עירוני, וטיילת ההליכה, וספסלי הישיבה והגינון המטופח סביבו מייפים את האזור.

רמלה הוא מעומדת טבעית לבחינת יישומה של מערכת הביופילטר. העיר מוקפת בנתיבי תנועה ראשיים. כבישים אלה נושאים כמויות גדולות של מי נגר עירוני, המאופיינים בריכוזים גבוהים של מתכות כבדותת שמנים ודלקים. נפח מי השטפונות בחורף ממוצע בתחום השיפוט של רמלה עולה על 2.2 מיליון מ"ק (כמות המקבילה ליותר מ-2 ס"מ במפלס הכנרת). כאשר בהטמעה עתידית רחבה של רשת מערכת הביופילטר בעיר, תאפשר להעניק לעיר משאב מים העונה למחצית מתצרוכת המים של רמלה.

הטכנולוגיות הנבחנות בפרויקט פותחו על ידי אוניברסיטת מונאש, אוסטרליה, ונבחנות ברמלה לצרכים ולתנאים המייצגים את איזור השפלה כולו. בחינה זו, יחד עם תכניות הדגמה נוספות המתקיימות בכפר-סבא ובבת-ים, יעניקו את בסיס הידע והניסיון הדרושים ליצירת רגולציה שתקדם הטמעה לאומית של גישת ערים רגישות מים בישראל.

ביופילטר רמלה בלילה / קרדיט לתמונה

הטכנולוגיות

שתי הטכנולוגיות הנבחנות – מערכת הביופילטר והטכנולוגיה המודולרית להשבת נגר – מתבססת על שלושה שלבים עיקריים:

1. איסוף וקליטת מי נגר

2. השהיית המים וטיהורם

3. החדרה ו/או חלחול למי תהום

מערכת הביופילטר

המערכת מרחיקה מזהמים מהמים באמצעות טכנולוגיה ירוקה העושה שימוש בצמחים וחיידקים יעודיים הממוקמים במצעי סינון. טיהור המים נעשה בשרשרת תהליכים ביולוגיים ופיסיקליים.  במהלך הטיהור המים עוברים משלב לשלב בכוח הגרביטציה, ללא צורך בהשקעת אנרגיה. מערכת הביופילטר נראית כגינה לכל דבר והיא טורמת שטח ירוק לנוף העירוני.

הטכנולוגיה המודולרית להשבת נגר

מערכת המודלרית נבחנת ברמלה לראשונה בישראל.  זוהי מערכת חדשני וקומפקטית, ללא צמחייה (ולכן לא זקוקה להשקיה), הסופחת מזהמים מהמים באמצעות מצעים מיוחדים. המערכת מסוגלת לתפוש מי שטפונות במקומות צפופים במיוחד שקשה לנקזם, ולכן ניתן יהיה להתקינה גם במרחבים שבהם אין שטחים ציבוריים פתוחים. היא מאשרת תכנון פשוט וקל יחד עם התקנה מהירה וזולה.

שתי הטכנולוגיות יעילות בהרחקת מזהמים קשים כגון מוצקים מרחפים, מתכות כבדות, נגזרות חנקן וזרחן, שמן, דלק וחיידקים מחוללי מחלות הנמצאים בנגר העירוני.

לאחר טיהור המים בביופילטר ובמערכת המודלרית, המים המטוהרים נאספים בצינורות מחוררים הממוקמים בקרקעוית המערכת הנ"ל, ומשם הם מנותבים לתא ניטור לשם בדיקת כמות ואיכות המים ובהמשך מוזרמים לבאר חילחול יעודית בקוטר של 80 ס"מ ובעומק של 24 מטרים המאשפרת חיחול והחדרה מהירה ויעילה לתת הקרקע.

טקסט / קרדיט לאיור

לקריאה והורדת הקובץ המלא:

   BiofilterSystem-Ramle.pdf

גלריית תמונות

מיקום הפרוייקט ברמלה

 לחץ לניווט